Ondanks de vele manieren dat IT verantwoordelijken proberen uit te leggen hoe belangrijk back-ups zijn, worden ze nog altijd voor het overgrote deel vergeten of niet gedaan.

Het is te moeilijk, duurt te lang, vergeten, er zijn meer uitvluchten en excuses dan er geslaagde back-ups zijn. Ook is het belangrijk om deze back-ups te testen.

Ervan uitgaan, dat een back-up oké is omdat het programma het zo zegt, is iets anders dan wanneer je de back-up plots moet ‘echt’ terugzetten omwille van een falen. En dan blijkt dat de back-up niet goed was of er maar een stuk op staat. Daarom is het belangrijk van alle X aantal dagen een back-up te testen, ga er niet vanuit dat het wel zal werken. Test het af!

Zoals in de media de laatste dagen reeds gewaarschuwd is voor een belangrijk Crypto-Locker virus. Is het aan te raden om je back-up te roteren. Dit wil zeggen: gebruik 2 externe harddisks.

1tje die verbonden is met je pc en 1tje die los ligt. Elke dag verwissel je de usb disk aan je pc. Zodat de recensente back-ups op je externe harddisk staan. Gaat er die dag iets mis, geen probleem alles staat op disk-2.

backup_rotatie-TCS